Měřitelné výsledky v oblasti rozmanitosti, rovnoprávnosti a začleňování

Agenda rozmanitosti, rovnoprávnosti a začleňování není jen otázkou hodnot, ale strategií, která přináší měřitelné výsledky. Různorodé talenty přinášejí společnosti prokazatelně vyšší inovační potenciál, který stojí za jejím úspěchem.

Měřitelný důkaz pochází z průzkumu BCG mezi 1 700 globálními společnostmi, který zjistil, že různorodé manažerské týmy jsou mnohem inovativnější než méně různorodé týmy. Společnost BCG v této rozsáhlé studii použila jako hlavní ukazatel inovací podíl příjmů z produktů a služeb uvedených na trh v posledních třech letech. Společnosti s nadprůměrnou diverzitou generovaly větší podíl příjmů z inovací, a to 45 % z celkového objemu, zatímco společnosti s podprůměrnou diverzitou pouze 26 %.

Měřitelný důkaz pochází z průzkumu BCG mezi 1 700 globálními společnostmi, který zjistil, že různorodé manažerské týmy jsou mnohem inovativnější než méně různorodé týmy. Společnost BCG v této rozsáhlé studii použila jako hlavní ukazatel inovací podíl příjmů z produktů a služeb uvedených na trh v posledních třech letech. Společnosti s nadprůměrnou diverzitou generovaly větší podíl příjmů z inovací, a to 45 % z celkového objemu, zatímco společnosti s podprůměrnou diverzitou pouze 26 %.

Zastoupení

Je to jednoduše měřitelný faktor, který lze použít k vyjádření počtu konkrétních skupin pracujících v dané společnosti. Zvláštní důraz se klade na nedostatečně zastoupené skupiny, jako jsou ženy a menšiny, například komunita LGBTQ nebo zdravotně postižení. Nadnárodní společnosti často analyzují zastoupení v různých odděleních. Pokud zjistí velké rozdíly, může tento problém poukazovat nejen na přirozenou feminizaci/maskulinizaci daného odvětví, ale také na nevědomé předsudky při náboru. Tyto statistiky pomohou dosáhnout větší spravedlnosti ve společnosti.

Retence

Míra udržení zaměstnanců je procento zaměstnanců/občanů, které si firma udrží po určitou dobu. Je to klíčový ukazatel, protože umožňuje firmám posoudit strategie, které uplatňují při vyhledávání, náboru a udržení kvalifikovaných zaměstnanců. V případě zvýšené fluktuace je efektivní proces offboardingu šetřením, jehož výsledky mohou odhalit skutečnou příčinu negativní bilance. Odcházející zaměstnanci mají přirozeně tendenci být upřímnější, takže společnost může zjistit informace, které mohou ovlivnit celkovou kvalitu zkušeností zaměstnanců. Nezapomínejte proto na výstupní pohovory. Mnoho firem dnes také využívá absolventské programy, které udržují kontakt s bývalými kolegy. Příkladem může být společnost Bachtel, která zaznamenala, že se díky strategiím pro absolventy do firmy vrátila až čtvrtina jejích bývalých zaměstnanců.

Propagace

Analýzy údajů o postupu konkrétních demografických a nedostatečně zastoupených skupin jsou velmi účinným ukazatelem míry zaujatosti vůči konkrétním skupinám. Firmy mohou také sledovat rozdíly v době, kterou potřebují lidé z různých skupin k postupu na kariérním žebříčku. Tyto údaje mohou upozornit na potřebu školení pro různé zúčastněné strany, aby se všem poskytly rovné příležitosti k růstu.

Rozdíly v odměňování žen a mužů

Jedná se o rozdíl mezi průměrnou mzdou mužů a žen v organizaci. Podle WEF bude globální rozdíl mezi muži a ženami odstraněn až za 132 let. Některé společnosti vyvíjejí individuální úsilí o odstranění rozdílu, a to buď úplným odstraněním nerovnosti, nebo jejím snížením. Nejde o umělé odstranění rozdílu v odměňování, ale o to, aby byla potlačena ideologie, že zaměstnanci a zaměstnankyně si zaslouží stejnou mzdu za stejnou práci bez ohledu na pohlaví.

Počet inkluzivních vedoucích pracovníků

Pouze inkluzivní vedoucí pracovníci, kteří vědí, jak vytvořit spravedlivý a rovný prostor pro všechny své kolegy díky know-how v oblasti DE&I, budou schopni maximálně využít potenciál této agendy. Takto vyškolení lídři jsou schopni vytvořit psychologicky bezpečné prostředí, které je základem individuálního i firemního úspěchu. Je proto nutné měřit pokrok jednotlivých inkluzivních vedoucích v oblasti vzdělávání, tvorby konkrétní politiky a spokojenosti zaměstnanců. Ideálním způsobem, jak toho dosáhnout, jsou buď metody pravidelných průzkumů, nebo hloubkové rozhovory se skupinami zaměstnanců, které reprezentují specifické demografické skupiny.

Jaké metriky používáte ve svém podnikání?

Facebook
LinkedIn
Email

Newsletter

Zůstaňte v obraze ve světe HR. Přihláste se na odběr newslettera a příležitostně od nás něco obdržíte.